Unikt ställverk säkrar Kirunas elförsörjning

2008-11-04 - Det gick i rekordfart när ABB fick uppdraget att bygga två nya ställverk för att säkra elförsörjningen i gruvstaden Kiruna. Resultatet blev världens enda skalskyddade luftisolerade ställverk med 170 kV konstruktionsspänning.

– Ställverken krävde liten byggyta, underhållet är minimalt och säkerheten hög – och det var viktigt att ABB hade allt i sitt koncept, eftersom projekttiden var mycket kort, säger Lennart Ahnlund, beställare på Vattenfall.


Jonas Andersson och Per Åström från ABB tillsammans med Vattenfalls Lennart Ahnlund framför det inbyggda ställverket PT 97 Luossavaara. Inuti byggnaden finns det enda skalskyddade och luftisolerade ställverket i världen som har 170 kV konstruktionsspänning.

Efter mer än 100 års järnmalmsbrytning har marken kring LKAB:s Kirunagruva börjat spricka och de flesta har väl nu hört talas om flyttningen av Kiruna. Ännu har inga bostadshus drabbats, men när det gäller infrastrukturen är stadsflyttningen i högsta grad en realitet.

Den anläggning som fanns närmast området vid gruvan där sprickorna närmade sig var ställverket PT 92 Kiruna, som försett hela Kirunaområdet och delar av LKAB med elektricitet.

För drygt tre år sedan påbörjade Vattenfall därför arbetet med att bygga en helt ny elförsörjning för Kiruna och fram till 2010 kommer närmare en miljard kronor att ha investerats i Malmfälten, inklusive Gällivare, Aitik och Svappavaara – det enskilt största nätinvesteringsprojekt som genomförts i Sverige.

En viktig del var att hinna ersätta PT 92 Kiruna i tid. Beräkningar visade att nya ställverk måste vara i drift på säker mark senast i början av detta år. Det gamla ställverket skulle ersättas av två nya, PT 96 Råtsi och PT 97 Luossavaara.

ABB fick ställverksbeställningen i december 2006, i september 2007 var de klara och i november färdiga att spänningssättas.
– Det är en extremt kort tid för ett så stort projekt. Därför var det en fördel att vi har tillverkning i egen regi av de produkter som behövdes till ställverket, konstaterar Jonas Andersson, ABB:s projektledare.

Inbyggda och skalskyddade
Det var mycket som var speciellt i detta projekt. Kiruna kommun hade framfört önskemål om att PT 97 vid Luossavaara skulle ta så lite plats som möjligt, eftersom det ligger i ett populärt friluftsområde. Liknande krav fanns för PT 96, som ligger i ett område där renskötsel bedrivs. Vattenfall ville därför att ställverken skulle vara inbyggda och skalskyddade.
– Det gör att vi inte behöver stängsel och får en liten byggyta, förklarar Lennart Ahnlund. Underhållet blir minimalt och vi slipper väderpåverkan och nedfallet av järnmalmsstoft från LKAB:s anläggningar.

Per Åström är säljare inom ABB Power Products & Systems.
– Det är de enda skalskyddade och luftisolerade ställverk i världen som har 170 kV konstruktionsspänning, berättar han. Vi är pionjärer när det gäller att bygga skalskyddat och har mycket duktiga konstruktörer med ett unikt kunnande när det gäller anläggningar av detta slag.

En annan orsak till att Vattenfall valde ABB var att produkterna tål temperaturer ned till minus 50 grader.
– Det krävs här uppe och vi värmer ju inte upp byggnaden, det skulle bli för kostsamt, säger Lennart Ahnlund.

PT 97 Luossavaara har två 40 MVA transformatorer och det finns i princip dubbel uppsättning av allt i ställverket för att man ska kunna utföra underhåll utan att ta ställverket ur drift. Det styrs och övervakas via fiberkabel från Vattenfalls driftcentral i Luleå och datatrafiken sköts med en anläggning av senaste standard, IEC61850.

En annan detalj är de frånskiljande brytarna Combined, som minskar underhållsbehovet.
- Vi var först med att utveckla frånskiljande brytare och nu har de flesta nätbolag anammat idén, konstaterar Per Åström.

Denna artikel har tidigare publicerats i ABB Kunden nr 2/ 2008

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  Per Åström, ABB, och Lennart Ahnlund, Vattenfall, inne i ställverket PT 97 Luossavaara, som har två 40 MVA transformatorer och i princip dubbel uppsättning av allt för att hålla en maximalt hög driftsäkerhet.
  Per Åström, ABB, och Lennart Ahnlund, Vattenfall, inne i ställverket PT 97 Luossavaara, som har två 40 MVA transformatorer och i princip dubbel uppsättning av allt för att hålla en maximalt hög driftsäkerhet.
  seitp222 df7448098a4e5017c12574f7002ff037