Pionjär inom HVDC Light får Uno Lamms HVDC Award

2006-07-07 - Gunnar Asplund, ABB-ingenjören som har lett utvecklingen av HVDC Light-tekniken, har tilldelats IEEE Power Engineering Society´s prestigefyllda stipendium, Uno Lamm HVDC Award.

Gunnar Asplund, ABB-ingenjören som har lett utvecklingen av HVDC Light-tekniken, har tilldelats IEEE Power Engineering Society´s prestigefyllda stipendium, Uno Lamm HVDC Award.

Med sina 25 patent har Asplund gått i spetsen för flera banbrytande initiativ för klassiska HVDC, inklusive kondensator-kommuterad strömriktare (CCC), aktivt DC-filter, ConTune AC-filter. Han är också upphovsman till ABB:s framgångsrika HVDC Light-teknik, som anses vara det intressantaste systemet för kraftöverföring och som utvecklades för flera decennier sedan.

HVDC Light introducerades på marknaden under senare delen av 1990-talet och har varit förstaval av kunder över hela världen för flera applikationer, till exempel sammanlänkning av vindkraftsparker med nätsystem, att driva plattformar från kusten och att sammanlänka nät, alla med DC-kablar under jord eller under vatten.

Asplund började sin ingenjörskarriär vid Asea i Ludvika 1970. Han har haft chefspositioner inom områdena HVDC tyristorventiler och systemkonstruktion och var Aseas igångkörningschef för 6300 MW Itaipu-projektet i Brasilien. Han har varit chef för ABB:s HVDC-utveckling under många år.

Uno Lamm
Uno Lamm HVDC Award delas ut varje år till en person, inom internationella organisationer för elkraftsteknik, som i hög grad är eller har varit involverad i utveckling och främjande av HVDC-teknik.

Stipendiet är uppkallat efter Asea-ingenjören Dr Uno Lamm – den som var ytterst ansvarig för forskning och utveckling som ledde till den första praktiska tillämpningen av en HVDC-anslutning mellan AC-system, installerad mellan Gotland och fastlandet 1954.

IEEE Power Engineering Society instiftade stipendiet 1980 och sedan dess har det givits till flera ABB-medarbetare – Göte Liss, Åke Ekström, Birger Funke och Erich Uhlmann, vilka alla har arbetat vid kompetenscentrum för HVDC i Ludvika.

Stipendiet som överlämnades förra veckan vid IEEE-PES 2006 års General Meeting i Montreal, Kanada. Det består av en medalj, ett graverat diplom och en premie på 1 000 dollar och sist men inte minst – äran.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 105 000 medarbetare.


För mer information kontakta:
ABB Power Systems
Gunnar Asplund, forskningschef
Mobil: 070 - 593 29 39

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  Gunnar Asplund
  Gunnar Asplund
  seitp222 b7394e792c1fa41cc12571a4004511e4