ABB inför ny teknik för optisk tjockleksmätning

2009-05-15 - Laserfri teknik möjliggör mätning och kontroll av tjockleken på de mest krävande papperskvaliteter utan problem.

ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, introducerar en ny banbrytande teknik för mätning av tunna och känsliga papperskvaliteter online, Optical Caliper sensor. Den nya sensorn är baserad på revolutionerande optisk teknik med oöverträffad precision och stabilitet.

Exakt tjockleksmätning och kontroll av papperet är avgörande för att möta de högt ställda kraven från kunder på papperskvaliteten. Traditionellt har detta skett med hjälp av dubbelsidiga kontakterande avkänningsytor vilka kan orsaka allvarliga problem vid mätning av vissa papperskvaliteter. Av denna anledning har industrin efterfrågat en ny typ av tjockleksmätning som klarar av att mäta dessa kvaliteter utan att skada pappersbanan eller orsaka banbrott.


Genomskärning av Optical Caliper sensormodul

ABB har introducerat en ny optisk on-line mätning som mäter tjocklek utan dubbelsidiga avkänningsytor. Den nya sensorn använder en optisk metod som ger mycket bättre mätnoggrannhet än något annat som presenterats på marknaden. Den nya metoden helt utan lasertriangulering med dess tendens att störas av laserljusets penetration och spridning i pappersytan, papperets ytegenskaper och banans instabilitet. Sensorn är idealisk för tillämpningar där traditionella och laserbaserade tjocklekssensorer ger upphov till problem. Den nya optiska tjockleksmätaren bygger på en mätmetod som kallas ”confocal displacement”. Samma teknik har nyligen tillämpats för nya revolutionerande mätmetoder inom mikroskopi, tunnfilmsutveckling och halvledarteknik.

Den nya sensorn, det senaste i ABB: s 50-åriga historia av banbrytande on-line kvalitetsmätning ger papperstillverkare ett verktyg för att mäta och kontrollera tjocklek med hög precision även för krävande papperskvaliteter.

Den nya tjockleksmätaren, Optical Caliper sensor, kommer att visas på Zellcheming Expo i Wiesbaden, Tyskland 23-25 juni 2009.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 120 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Process Automation
Kent Jansson
Affärsområdeschef
Tel: 021-34 02 01
Mobil: 070-636 87 95
kent.i.jansson@se.abb.com
ABB Process Automation
Håkan Österholm
Produktansvarig Sverige
Tel: 08-658 81 52
Mobil: 070-629 81 52
hakan.r.osterholm@se.abb.com

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  "Confocal Displacement" mäter endast ytan utan att störas av effekter av ljusets inträngning, spridning, vinklar etc.
  seitp222 885dff3120c913e5c12575b70037e8de