Miljöanpassad kraft till Kokpunkten

Hösten 2014 öppnar upplevelsebadet Kokpunkten i Västerås gamla ångkraftverk. ABB:s nya ställverk SafeRing Air kommer att svara för miljöanpassad kraftförsörjning av vattenäventyren – den första installationen i världen.

Hissnande rutschkanor, klätterväggar och en bassängbiograf är några av de attraktioner som möter besökarna i Västerås nya turistmål.
”Med ett actionbad i 8 våningar sätter vi definitivt Västerås på upplevelsekartan. Kokpunkten är unik i Europa, kanske till och med i världen”, säger Håkan Östh, vd för Peab-ägda Kokpunkten Fastighets AB.

Historisk reservkraft
Förutsättningarna för byggprojektet har inte varit enkla. Hela ångkraftverket är sedan länge ett byggnadsminne. Det invigdes 1917 och fungerade fram till 1979 som reservkraftanläggning för hela Sverige.
”Badet är byggt som ett ”hus i huset” och all exteriör från tiden är bevarad. Inom området finns också en hel del av dåtidens teknik sparad, bland annat ställverk och transformatorer från Asea”, säger Herman Söderqvist, konceptansvarig för projektet.

Per Jennedahl, säljare på ABB och konceptansvarige Herman Söderqvist, är nöjda med projektet.ABB:s nya ställverk SafeRing Air står för kraftförsörjningen i Kokpunkten. Per Jennedahl, säljare på ABB och konceptansvarige Herman Söderqvist, är nöjda med projektet.


När det gamla ångkraftverket nu ska återfå sin forna glans är det återigen ABB som står bakom krafttekniken. Herman Söderqvist var först i världen med att beställa det nya luftisolerade och miljöanpassade ställverket SafeRing Air.
”Vi vill ha miljöanpassad teknik och då passade SafeRing Air perfekt. Det kommer att försörja hela anläggningen med elkraft – även de utbyggnader som vi planerar för.”

Den nya ställverksbyggnaden är tidstrogen. Här ryms nu mellanspänningsställverket SafeRing Air, två torrisolerade transformatorer, två lågspänningsställverk, modell MNS Light, samt växelriktare för Kokpunktens solpaneler. De oljefria transformatorerna bidrar ytterligare till en förbättrad miljö genom att man undviker hanteringen av miljöfarliga oljor, samtidigt som brandrisken elimineras.

För Per Jennedal, säljare vid ABB Business Center i Västerås, kändes det lite speciellt att få vara med om den första installationen av det nya mellanspänningsställverket.
”SafeRing Air använder torr luft som isolationsmedium istället för SF6-gas. Många kunder har efterfrågat den här typen av ställverk och det känns bra att vi nu kan erbjuda ett alternativ som har mindre miljöpåverkan.”

Läs hela artikeln i ABB Kunden nr 2/2014

Fakta

Kokpunkten är namnet på Västerås spektakulära actionbad i 8 våningar som invigs hösten 2014. Det Peab-ägda fastighetsbolag som står bakom anläggningen har även planer på att skapa en nationell mötesplats för miljö- och energifrågor inom området. Badet är byggt i Västerås gamla ångkraftverk som stod klart 1917 och fram till 1979 fungerade som hela Sveriges reservkraftanläggning. Det användes framförallt för att trygga elförsörjningen under ”torrperioder” vid vattenkraftverken.

ABB:s leverans:

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seitp202 767ca54f069e41e2c1257cb4003051d3