Lättare att hitta rätt på Konstfack

På Konstfack i Stockholm finns en nyinstallerad informationstavla som hjälper besökarna att hitta rätt med GPS-precision. Men här handlar det inte om GPS – utan om PLC-teknik. Informationstavlan är ett exempel på ABB:s småskaliga applicering av sådan teknik.

–Att försöka orientera sig efter en vanlig informationstavla i entrén till en högskola eller ett stort företag är inte alltid så lätt. På Konstfack skräddarsys vägledningen på en diskret svart informationstavla på 2 x 3 meter som är både smart och snygg.

Tre före detta studenter på Konstfack, som idag är grafiska formgivare i det egna företaget Ritator, har designat den interaktiva tavlan

Styrsystemet, AC 500 PLC, har skänkts av ABB som också programmerat systemet.

Elisabeth Nordvall är chef för utbildning och information på Konstfack:

– Vår kostnad stannade vid runt 20 000 kronor, främst tack vare huvudsponsorn ABB, berättar hon. Den gamla kartan vållade ofta huvudbry, eftersom institutionerna – totalt ett dussintal - och andra avdelningar inte var utsatta. Nu behöver besökarna bara trycka på en knapp för den del på Konstfack de ska besöka, så projiceras en karta som leder dem dit.
Andreas Högberg, Oscar Laufersweiler och Gustav Granström på Ritator framför Konstfacks interaktiva informationstavla som de själva formgivit. ABB:s affärsenhet Cewe-Control har sponsrat tavlan med ett PLC-system.

Intressant uppgift för PLC-systemet
De tre som designat tavlan är Andreas Högberg, Oscar Laufersweiler och Gustav Granström. Med benäget bistånd av ABB tog de projektet i mål.
– Det tog totalt ett och ett halvt år, berättar Andreas Högberg. Det har varit ett roligt projekt och samarbetet med ABB har fungerat utmärkt. Vi har jobbat med ABB i andra projekt och ingen kan mäta sig med dem när det gäller styrsystem.

Styrsystemet AC 500 PLC förknippas kanske främst med industriella tillämpningar.
– Men det kan med fördel också, som på Konstfack, användas för att styra informationstavlor, berättar Jonas Rehnberg, produktansvarig på ABB-enheten Cewe-Control i Västerås som levererat styrsystemet. Det är ju inte första gången vi levererar ett litet PLC system, men vi tyckte från början att systemets uppgift var intressant med tanke på att det är så långt ifrån traditionell industri tillämpning. Därför blir det också en annorlunda referensinstallation.

Fakta AC 500 PLC
• ABB:s nya PLC-enheter är baserade på en gemensam automationsplattform med hög kommunikationskapacitet genom huvudprotokollet av standardtyp.
• Till produktserien hör även det kraftfulla programmerar- och teknikerverktyget AC500 Control Builder.
• PLC-enheterna används i allt från förpackningsmaskiner, tryckpressar, kranstyrning och vindkraftsinstallationer till luftkonditionering eller port- och dörrstyrning.
• Passar lågspänningsprodukter anpassade för ett styrskåp, med PL C-system, effektbrytare, motorskydd, kontaktorer, mjukstartare och givare.
• AC 500 PLC är skalbar och har hög flexibilitet i valet av fältbuss.

Den här artikeln har tidigare publicerats i ABB Kunden nr 1/2009

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  Tryckknapparna är lasergraverade med hög slitstyrka. Märkningen bränns in i plasten vilket är särskilt bra med knappar som används mycket.
  Tryckknapparna är lasergraverade med hög slitstyrka. Märkningen bränns in i plasten vilket är särskilt bra med knappar som används mycket.
  seitp222 72f993b7291eb180c12575ba003e4cf4