Johan Söderström, vd för ABB Sverige, vinnare av Hållbart Ledarskap 2015

2015-10-13 - I dag tilldelades ABB Sveriges vd Johan Söderström priset Hållbart Ledarskap 2015 på Veckans Affärers årliga hållbarhetsdag på Grand Hôtel i Stockholm. Prisutdelare var H.K.H Kronprinsessan Victoria.

Priset Hållbart Ledarskap har delats ut årligen sedan 1999 av NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv (tidigare Näringslivets Miljöchefer) för att belöna en person som genom ett föredömligt ledarskap har bidragit till att betydande steg tagits mot social, ekonomisk och/eller ekologisk hållbarhet i organisationen eller i samhället. Pristagarens insatser präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet.


Lena Ander, generalsekreterare, NMC, H.K.H. Kronprinsessan Victoria, Ylva Öhrnell, ordförande, NMC, Johan Söderström, VD, ABB Sverige. Foto: Pax Engström

Johan Söderström betonar att han ser utmärkelsen som ett lagpris samtidigt som det förpliktigar och inspirerar till att bli ännu bättre:
Det är med stor ödmjukhet och glädje som vi tar emot den oerhört fina utmärkelsen för ett hållbart ledarskap. Hållbarhet ligger oss alla inom ABB varmt om hjärtat och det här är ett lagpris där många bidrar med sitt kunnande och engagemang”, säger han. ”För oss handlar hållbarhet inte bara om miljön, det är också en affärsstrategisk fråga och skapar konkurrenskraft – ’goda företag gör business med goda företag’. ABB:s strategi går ut på att hjälpa våra kunder att åstadkomma energieffektiva lösningar och användning av fossilfri el inom industri, energisektorn, transport och infrastruktur.”

Juryns motivering lyder:

”Årets vinnare av Hållbart Ledarskap har visat ett entusiasmerande och varmt ledarskap, där han på ett fantastiskt sätt lyckats kombinera och skapa en företagskultur byggd på ’den schweiziska klockan med mänsklighet och hjärta’. Johan coachar medarbetarna med trygghet och tydlighet och visar upp ett genuint hållbarhetsengagemang, genom att inkludera hållbarhet i företagets strategier och visa på dess betydelse för affärsmässig framgång. Som förebild för företagsledare i omställningen till hållbar teknik- och energiutveckling och ett hållbart och jämställt näringsliv, hoppas juryn att vinnaren inspirerar och banar vägen för fler moderna ledare inom industrivärlden.”

Utmärkelsen består, förutom äran, av ett vandringspris i form av en glasstatyett i återvunnet glas, utformat av glaskonstnären Jonas Torstensson. Tidigare pristagare har bland annat varit Percy Barnevik (Hand in hand International) och Mats Lederhausen (McDonald’s).

Om ABB

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för kunder inom energi, industri, transport och infrastruktur. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 140 000 medarbetare.
I Sverige har ABB cirka 9 000 medarbetare och finns på 30 orter. Svenska ABB är en ledande leverantör av produkter och system för kraftöverföring samt process- och industriautomation. Stora verksamhetsorter är Västerås med cirka 4 200 medarbetare, Ludvika med cirka 2 700 medarbetare och Karlskrona med cirka 800 medarbetare.


Om NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv

NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv är en ideell förening för företag och organisationer som vill utveckla sitt arbete inom miljö och hållbar utveckling. Föreningen bildades 1994 och har ca 250 medlemmar. Medlemmarna är i första hand företag från en rad olika branscher inom det privata näringslivet, men även andra typer av organisationer som t.ex. kommuner och landsting. NMC arrangerar årligen ett fyrtiotal seminarier, frukostmöten och rundabordsmöten för att skapa nätverksmöjligheter medlemmarna emellan och för att utveckla medlemmarnas hållbarhetsarbete. Föreningen har verksamhet i Stockholm, Göteborg och Malmö. Fram till och med hösten 2014 hette föreningen Näringslivets Miljöchefer. www.nmc.a.se

För mer information kontakta:

ABB Sverige
Pressavdelningen
Tel. 021-32 32 32
press@se.abb.com

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seitp202 6a509839baac1757c1257edd004855c4