Högtryck för lågspänning

Apparaterna på bordet må vara små men de har viktiga uppgifter att fylla hos de kommande ägarna. – ABB-koncernens styrka och kompetens bygger lågspänningsapparater som har mycket att ge för såväl små som stora kunder. Driftsäkerhet och energibesparing är viktigt i alla användningsområden, säger Lennart Carlsson, ansvarig för Cewe-Controls svenska försäljning.

De små grå apparaterna som Lennart Carlsson radat upp på bordet i sitt kontor är en betydelsefull och stadig bas för ABB-koncernen.

– Lågspänningsapparater har varit en gedigen grund för ABB sedan mycket länge, och det har alltid varit viktigt för ABB att möta såväl stora som små kunder med den höga kvalitet de söker, säger Lennart Carlsson, som är chef för Cewe-Control Svensk Försäljning med omkring 100 medarbetare över hela landet.

Försäljningsavdelningen arbetar med produktgrupperna processinstrument och lågspänningsapparater. Lennart Carlsson visar upp några av dem; en jordfelsbrytare, en mjukstartare, en effektbrytare och en handfull dvärgbrytare.
– Vi har ett komplett produktprogram med en bredd som passar OEM-kunder, installatörer och industrier, förklarar han. Vissa apparater når ända in i hemmen och har givetvis ABB-kvalitet rakt igenom.

Kvalitetsbegreppen stannar gärna Lennart Carlsson vid en stund.
– Utvecklingen av produkterna påverkas i högsta grad av de synpunkter som vi samlar in från kunder och slutanvändare. Kundernas krav styr ABB-fabrikernas FoU-avdelningar och vi vill alltid ligga i teknikens framkant.

Starka drivkrafter i ABB:s produktutveckling är energieffektivitet och miljöhänsyn. Som exempel på energieffektivitet nämner Lennart Carlsson den nya mjukstartaren PST.
– Den har både mjukstart och mjukstopp och hjälper våra kunder att styra motorer med mindre energiförbrukning och lägre slitage. Den passar utmärkt för exempelvis pumpdrifter i vatten- och avloppsverk.

Kunden vill ha tidseffektivitet
Han berättar också om ett annat effektivitetskrav från kunderna.
– Kunderna efterlyser tidseffektivitet – de vill snabbt kunna nå produktinformation och beräkningsprogram, snabbt kunna välja rätt och driva sitt projekt vidare. Målet är nu att ABB-produkter ska vara de enklaste att jobba med, med hjälp av webben och program som alltid ger möjlighet att nå informationen 24 timmar om dygnet.

Lennart Carlsson och hans många säljare har en stor och blandad kundgrupp. ABB:s lågspänningsapparater säljs bland annat via elgrossister till installatörer, industrier, energiverk och fastighetsbolag, och till OEM-kunder.
– Grossisten är för oss en mycket viktig samarbetspartner, säger han. Via grossisten gör vi alla våra produkter tillgängliga för svenska kunder.

Viktigt är också den regionala närheten genom ABB:s regionsäljare och ABB Business Center ute i landet. Ett av de största kundmötena för honom och hans medarbetare är till exempel Elfack-mässan.
– Mässan är jätteviktig för oss och hela ABB. Montern ger oss en scen för att presentera nyheterna som i år är många; bland annat nya effektbrytare och lastbrytare, nya mjukstartarna PSR som är extra energieffektiva samt en del nytt inom PLC-området.

– Det är en otrolig förmån att få jobba med svenska kunder som är så kompetenta och långt framme i tekniken, sammanfattar Lennart Carlsson.


Denna artikel har tidigare publicerats i tidningen ABB Kunden nr 1/ 2007.

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  Lennart Carlsson, marknadschef för ABB:s lågspänningsapparater, talar sig gärna varm för de många produkterna i sortimentet. ”Vi har ett komplett produktprogram med en bredd som passar OEM-kunder, installatörer och industrier,” säger han.
  Lennart Carlsson, marknadschef för ABB:s lågspänningsapparater, talar sig gärna varm för de många produkterna i sortimentet. ”Vi har ett komplett produktprogram med en bredd som passar OEM-kunder, installatörer och industrier,” säger han.
  seitp222 5aa69933daa4869cc12572d000363fa7