ABB-teknik som förändrade världen
Del fyra: Transformatorstationer

Som världens ledande leverantör av transformatorstationer, har ABB levererat utrustning som har förbättrat driftsäkerhet och flexibilitet i transmissions- och distributionssystem i de mest krävande miljöer, från öknar och berg till offshore-riggar och stadskärnor.

ABB har byggt transformatorstationer sedan början av seklet och har levererat fler transformatorstationer än någon annan leverantör världen över.

Under de gångna decennierna har ABB-innovationer revolutionerat transformatorstationstekniken inom områden som storlek, prestanda och intelligens. Till exempel:

ABB levererade världens första gasisolerade (GIS) transformatorstation 1965. Gasisolationstekniken gjorde det möjligt att minska transformatorstationernas platsbehov med upp till 70 procent – en enorm förändring – från en fotbollsplans storlek till motsvarande en mindre trädgård. Detta gjorde det möjligt att bygga transformatorstationer i stadskärnor och andra utrymmesbegränsade områden som olje- och gasplattformar offshore, kraftverk och kontorsbyggnader.

132kV gasisolerad transformatorstation i centrum av AbuDhabi.
Under de senaste 40 åren har ABB levererat tiotusentals gasisolerade ställverk världen över, inklusive världens största GIS-installationer vid Itaipu vattenkraftverk i Brasilien (1984; 550 kV) och Three Gorges vattenkraftverk i Kina (2006; 550 kV).

Nyligen, i samarbete med State Grid Corporation of China (SGCC), satte ABB nytt världsrekord genom att öka spänningsnivån hos gasisolerade ställverk till 1100 kV. Denna innovation gör det möjligt för SGCC att bygga världens mest kraftfulla transmissionsnät under kommande år.

ABB har även satt nya rekord vad gäller storlek och prestanda hos luftisolerade transformatorstationer med unik och innovativ teknik som frånskiljande brytare och luft-/gasisolerade hybridställverk (AIS/GIS).

ABB har minskat storleken på luftisolerade (AIS) transformatorstationer med så mycket som 50 procent och uppnått prestandarekord.Frånskiljande brytare kombinerar samtliga funktioner hos en brytare och en frånskiljare i en enda enhet, jämfört med den traditionella lösningen som kräver tre komponenter (två separata frånskiljare för varje brytare).

Nyligen ökade ABB märkspänningen för sina frånskiljande brytare till 500 kV och möjliggör därmed – för första gången – luftisolerade transformatorstationer på 500-kV-nivån, lämpliga för bland annat belastningscentra nära stadskärnor där höga markpriser och utrymmesrestriktioner vanligen förhindrar byggande av stora luftisolerade transformatorstationer.

Konceptet med frånskiljande brytare på 500-kV-nivån minskar storleken på en stor 500kV luftisolerad transformatorstation från ca 60 000 kvadratmeter (sex fotbollsplaner) till ca 30 000 kvadratmeter. Minskningen i installations- och konstruktionskostnader samt storlek är avsevärd.

ABB var en drivande kraft i utvecklingen av kommunikationsstandard IEC 61850 för transformatorstationer och är världens ledande leverantör av IEC 61850-certifierade automationssystem för transformatorstationer.IEC-standarden 61850 för kommunikation i transformatorstationer är en av de mest betydande utvecklingarna inom automation och reläskyddsteknik för transformatorstationer på flera decennier. Den uppfyller ett krav sedan länge på en enda global standard för driftkompatibilitet och realtidskommunikation samt datautbyte mellan kritisk utrustning inom transformatorstationer.

ABB spelade en viktig roll i utvecklingen av den globala standarden och utförde 2004 världens första IEC 61850-certifierade flerleverantörsinstallation vid en av Europas största och viktigaste transformatorstationer. Under de senaste fyra åren har ABB levererat hundratals IEC 61850-certifierade system och tusentals produkter för nya installationer och moderniseringar i över 60 länder för ökad prestanda, effektivitet och driftsäkerhet.

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  ABB har byggt transformatorstationer sedan början av seklet och har levererat fler transformatorstationsprojekt än någon annan leverantör världen över.
  ABB har byggt transformatorstationer sedan början av seklet och har levererat fler transformatorstationsprojekt än någon annan leverantör världen över.
  seitp222 56da0c27f1a30496c125763400435182