Vasaskolan redo för framtiden med KNX

När Vasaskolan i Umeå skulle totalrenoveras efterfrågade beställaren ett modernt styrsystem. Uppdraget gick till Nordströms el AB med ABB och Semcab som underleverantörer – och valet blev en KNX-lösning.

Stig Mellström, säljare på ABB."Man vill ha så få system som möjligt i en kommersiell fastighet. KNX gör detta möjligt", säger Stig Mellström, säljare på ABB.


Vasaskolan i Umeå har fått nyrenoverade lokaler och delvis nya verksamheter inför kulturhuvudstadsåret. I samband med renoveringen valde kommunen att tänka nytt.
"Beställaren ville bygga in ett modernt styrsystem för att optimera de funktioner de önskade. För oss på Semcab var det så klart ett mycket lämpligt jobb att göra tillsammans med vår kund Nordströms el och med ABB som leverantör. Tillsammans har vi jobbat för att hitta den bästa tänkbara lösningen", säger Thomas Landgren, vd på Semcab.

Tänkte ett steg längre
Semcabs konstruktör, med specialkunskaper inom KNX, Fredrik Hillnor, sattes redan i ett tidigt skede in i processen kring de elcentraler som skulle levereras till Vasaskolan.
"Initialt pratade man här om belysningsstyrningar genom DALI, men kom senare fram till att man bättre täcker upp det framtida behovet av automation i anläggningen genom KNX och alla de möjligheter den busstekniken erbjuder", säger Thomas Landgren.

För att tillgodose antalet belysningsstyrningar i Vasaskolans lokaler valdes aktorer från ABB ut.
"Med ABB:s dimmeraktorer kan vi få in fler antal styrningar i samma enhet i jämförelse med andra tillverkare och därmed komma ner i kostnad och plats i centralen. Vidare valde vi, tillsammans med Nordströms el, ut de produkter som motsvarade önskad funktion. Men vi tänkte även ett steg längre. Till exempel hade man först tänkt använda linjekopplare för att kommunicera mellan två linjer. Istället valde vi en IP-router som erbjuder samma funktion men som även kan kommunicera över TCP/IP och därmed tillkom ytterligare en funktion i anläggningen som kan fungera utifrån hur brukaren själv väljer", säger Thomas Landgren.

Ett system som sköter allt
Fördelen med en KNX-lösning är att man får ett enda styrsystem i byggnaden som sköter övervakningen av exempelvis värme, VVS och ventilation.
"Man vill ha så få system som möjligt i en kommersiell fastighet. KNX gör detta möjligt. Annars har man flera av varandra oberoende system som inte pratar med varandra. Det man vill ha är ett system som övervakar allt", säger Stig Mellström, säljare på ABB.

Från ABB:s håll är man mycket nöjd med samarbetet med Nordströms el och Semcab.
"Det har varit ett riktigt lyckat projekt som kännetecknats av snabb leverans och bra dialog mellan alla inblandade", säger Stig Mellström, säljare på ABB.

Även Semcabs vd Thomas Landgren är nöjd med resultatet.
"Vi har haft en mycket god dialog med både Nordströms el och ABB, och tillsammans har vi tagit fram kostnadseffektiva intelligenta elcentraler med hög standard", konstaterar han.

Läs hela artikeln i ABB Kunden nr 2/2014

Faktaruta:

KNX är ett intelligent installationssystem för fastighetsautomation. KNX-systemet ger ökad säkerhet, komfort och flexibilitet oavsett om det gäller kontor, sjukhus eller villor. Funktioner som belysnings-, markis- och persiennstyrning eller uppvärmning kan individuellt anpassas efter önskemål för att nå klimatmål och spara energi och pengar. Läs mer kring ABB:s system på och ta del av framtidens fastighetslösningar.

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seitp202 45b53c4a61571715c1257cdf00323021