ABB satsar på KNX-certifiering

Området fastighetsautomation växer stadigt. Därför storsatsar ABB:s affärsenhet Cewe Control på KNX, bland annat genom att KNX-certifiera medarbetare.
- Vi tror på tekniken. Det finns inga begränsningar för uppfinningsrikedomen när det gäller KNX, säger Mats Karlberg, produktchef för KNX på ABB Cewe Control.

I lågkonjunkturen går marknaden för automation av fastigheter mot strömmen. Äntligen håller ”Smarta hus” på att få ett genombrott i Sverige. Orsaken stavas KNX – bussystemet som kan kombinera produkter från olika tillverkare.

Antalet konsulter och leverantörer av KNX kan redan räknas i hundratal. Trots det är Sverige långt efter Europa. Också Norge ligger långt fram med att automatisera fastigheter med smarta funktioner för exempelvis klimatkontroll och energibesparing.

- Nu noterar vi ett klart ökat intresse för tekniken i Sverige och det märks på försäljningen. Kostnaden för KNX kan motiveras när de betalar sig på ett par år, säger Mats Karlberg.

ABB har sedan länge en omfattande sortiment av KNX-produkter. Företaget är en stor spelare på den tyska marknaden, världens största och mest mogna marknad för fastighetsautomation.

Hos ABB Stotz i Heidelberg i södra Tyskland finns ett utbildningscentrum där ABB utbildar medarbetare, leverantörer och systemintegratörer. Certifieringen handlar om att lära sig programvaran för att kunna programmera KNX.

- En tuff och komprimerad kurs. När vi certifierade oss var det 15 deltagare från olika delar av ABB, säger Micke Pettersson, säljare på ABB Cewe Control i Göterborg.

- Försäljning av KNX innebär ett nytt tänk och det är extra roligt nu när det börjar lossna, fortsätter han.

I Sverige finns sju ABB KNX-certifierade medarbetare och snart tillkommer flera. Till det finns ytterligare ett stort antal konsulter och partners.

Roger Johansson, certifierad KNX-lärare vid tekniksupport på ABB Cewe Control, berättar att ABB planerar att utbilda kunder i hela landet med utbildningscenter i Nyköping, i Göteborg och i Småland.

- Installationen av KNX bussaktorer är inte komplicerad. Svårigheten ligger i att känna till och se möjligheterna med KNX. Certifieringen innebär en ordentlig höjning kompetensen för att vara rustad för spännande dialoger med kunderna, säger han.

Certifieringsprocessen leds från Bryssel av KNX Association. Den hårda styrningen av standarder och av produkter har gagnat marknaden. KNX är idag det dominerande systemet för fastighetsautomation.

Marknaden domineras av installationer i större fastigheter, men intresset för nyinstallationer i småhus ökar.

- Därför är det viktiga är att det finns installatörer som kan erbjuda småhustillverkare KNX, men det saknas ännu kompetensen bland elektrikerna. Här finns det ett glapp. Vi tror att husfabrikanterna kommer in andra vågen, säger Roger Johansson.

Micke Pettersson menar att köpet av Bush Jaeger har gett ABB Cewe Control en produktportfölj anpassad KNX:

- Har man en KNX-anläggning kan man kombinera med Bush Jaegers alla uttag och brytare eller varför inte sätta upp en priOn panel, säger han.

Fakta - KNX i ett nötskal:
 • Ett system för fastighetsautomatation av såväl stora som små byggnader.
 • KNX-produkter från olika tillverkare kan enkelt kombineras – KNX-logotypen garanterar att de samarbetar.
 • Mångfald av produkter för olika funktioner som vävs ihop till ett samverkande system.
 • Exempel på användningsområden: från belysning och solavskärmning till säkerhet, klimathantering, övervakning, alarm, mätning samt energibesparning.

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seitp222 3d936ac244f48650c1257686004717d6