Väloljad process hos AAK

AarhusKarlshamn har tagit steget in i robotåldern. Först ut var ABB:s IRB 460. Den ska ge bättre arbetsmiljö för personalen och större effektivitet för företaget.

Inne i robotcellen står det hinkar på rad. Det är tiolitershinkar fyllda med frityrolja. En robotarm kommer ner, en sugkopp sätter sig fast i locket och gripklor söker tag. Hinken lyfts upp och landas på en pall. Fem hinkar i minuten klarar roboten av.

Vid sidan om står operatören Marie Svensson och ser belåten ut. Innan roboten fanns på plats var det hon som lastade hinkar för hand. Under en dag blev det sammanlagt 4,5 ton hinkar som skulle fraktas från hinkfyllningsmaskinen till pallen. Hon har jobbat så i tio år.
"Klart det kändes när man kom hem efter jobbet, både i axlar och händer. Det här var en bra investering som verkligen underlättar vårt jobb", säger hon

Avdelningschef på tappningen, Nils Wickström, har också anledning att vara nöjd.
"Allt har fungerat bra så här långt", säger han. Vårt samarbete med ABB och Evomatic har gått utan problem.

AAK, är nöjd med den första robotcellen på anläggningen i Karlshamn. Nils Wickström, avdelningschef på AAK, är nöjd med den första robotcellen på anläggningen i Karlshamn. Till vänster: Bo Jonsson från Evomatic.
"Vi är en processindustri och har som sådan förstås mindre flexibla, linjära robotar (sitter på sin plats och utför ett enda moment), men det här är vår första industrirobot", säger Nils Wickström.

Emballageavdelningen, där roboten finns, ligger utanför processens slutna del.
"Det som utfördes här var ett tungt, monotont arbete. Det var en anledning till varför vi började fundera över att installera en robot. Vi räknade med att den skulle förbättra både arbetsmiljö och effektivitet." fortsätter Nils Wickström.

Den första kontakten mellan ABB:s partner, systemintegratören Evomatic, togs för ett år sedan.
"När vi fick ordern byggde vi upp och provkörde hela utrustningen innan leverans i vår provhall", säger Bo Jonsson, som är marknadsansvarig och delägare på Evomatic. Det gjorde vi för att hålla ner installationstiden. Vi satsade på IRB 460, en fyraxlad palletteringsrobot. Den skulle lära sig hantera 5-, 10- och 15-litershinkar.

Nu gick installationen på bara en vecka. Sedan kunde roboten köra igång och avlasta de sex arbetarna vid deras station.
"Tidigare var det här en flaskhals", säger Nils Wickström.

Några större inkörningsproblem har man inte haft.
"Robotögat hade vissa svårigheter med att skilja på två nyanser av grönt, men det har vi kommit tillrätta med nu", fortsätter han.

Nils Wickström återvänder till det goda samarbetet med Evomatic och ABB.
"Bra service, de kommer alltid snabbt och är allmänt behjälpliga", berömmer han.

Läs hela artikeln i ABB Kunden nr 2/2014

FAKTA

AAK 2005: Det danska företaget Aarhus United och svenska Karlshamn slås samman till AarhusKarlshamn, AAK, med huvudkontor i Malmö. AAK blir en av världens ledande tillverkare av vegetabiliska specialfetter. Produkterna används som ersättning för mjölkfett och kakaosmör, transfria lösningar för fyllningar i choklad- och konfektyrprodukter samt inom kosmetikindustrin. Produktionsanläggningarna finns i Danmark, Mexiko, Nederländerna, Storbritannien, Sverige, Uruguay och USA. Koncernen har drygt 2 000 anställda i 25 länder och omsatte 2012 knappt 17 miljarder kronor.

Evomatic AB Bildades 1998. Partner till ABB-enheten Robotics sedan 2009. Omsättning: ca 75 MSEK Antal anställda: 48 Har erfarenhet av: plockning, packning, pallettering samt kundspecifika lösningar.

ABB har levererat en robotcell IRB 460.

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  AAK är en världsledande tillverkare av vegetabiliska specialfetter.
  AAK är en världsledande tillverkare av vegetabiliska specialfetter.
  seitp202 32819ddf04e9bb76c1257cc8004265dc