Teknikskifte i Bregottfabriken

När det är teknikskifte i Bregottfabriken måste det gå undan. Mjölkkor tar som bekant ingen paus i sin produktion.

På Arla Foods i Götene tillverkas nästan allt smör, Bregott och Lätt & Lagom som äts i Sverige. Det var när enheten som producerar matfett för drygt två år sedan skulle utöka Bregottsortimentet med en laktosfri variant som man stötte på problem.

"Systemet för processtyrningen i produktionen blev överbelastat. Informationen gick inte fram som den skulle. Det ledde bland annat till att diskcentralen ibland började leva sitt eget liv. Vi lyckades lösa det temporärt, men insåg att det inte fanns utrymme för fler kapacitetsökningar i framtiden", säger projektledare Håkan Johansson på Arla Foods.

Marianne Berggren står vid bandet där de fyllda Bregottbyttorna matas fram.Marianne Berggren står vid bandet där de fyllda Bregottbyttorna matas fram. Utan uppgradering av styrsystemet hade den laktosfria varianten av Bregott inte kunnat produceras.


Komplicerat pussel
Frågan var om man skulle försöka bygga ut styrsystemet Sattline eller skaffa ett nytt med större kapacitet.
"Vi hade mycket diskussioner och satt vid fikabordet och klippte och klistrade för att försöka få ihop en lösning där kapaciteten fördelades så att den räckte till för alla delar av produktionskedjan. Det var ett komplicerat pussel", berättar Håkan Johansson som också var automationsansvarig i projektet.

En dialog inleddes med ABB, som tidigare hade levererat Sattline. Efter en del beräkningar visade det sig att det egentligen bara fanns en realistisk lösning: att uppgradera Sattline-systemet, som dessutom är på väg att fasas ut från marknaden, till ABB:s nyare system: System 800xA.
"Det gjorde att vi kunde behålla samma indelning som tidigare med tre enheter. Därmed slapp vi ett långt produktionsavbrott. Samtidigt fick vi ett system med tre gånger så stor kapacitet som tidigare", säger Håkan Johansson.

Kollegan Leif Johansson, även han projektledare, förtydligar vikten av ett snabbt byte och att tidsfaktorn var helt avgörande för valet av lösning:
"Ett långt stopp hade inte fungerat här eftersom vi i princip förser hela Sverige med Bregott. Det hade blivit stora logistiska bekymmer. Dessutom går det ju inte att ”pausa” kor i ett par veckor."

Smärtfritt skifte
För att teknikskiftet skulle gå så snabbt och smärtfritt som möjligt förbereddes det noga. Tillsammans med kunden genomförde ABB en två veckor lång FAT (Factory Acceptance Test) hos ABB i Malmö.
"Det var så nära verkligheten man kan komma utan att vara i skarpt läge. Vi var fem personer från Arla Foods som åkte ner. I gruppen ingick även processtekniker och operatörer från produktionsavdelningarna och det var värdefullt att få med det perspektivet. Genom testet kunde mycket justeras efter våra behov", säger Håkan Johansson.

Magnus Högstedt, branschansvarig för livsmedel på ABB, tycker att det är positivt när kunderna är involverade från start till färdig lösning i ett projekt.
"Vi människor är inte alltid så förändringsbenägna. Men det är naturligtvis lättare att få kunden att uppskatta och ta till sig ny teknik om de som ska använda den varit involverade i förändringsprocessen. I det här fallet har det varit en väldigt bra kunskapsöverföring åt båda håll", säger Magnus Högstedt.

Med 800xA blir det lättare för operatörerna att hålla koll på en rad saker, eftersom betydligt mer information än tidigare finns tillgänglig.

Eloge för efterarbetet
Men även om arbetet var väl förberett och gick snabbt finns det vid den här typen av teknikskiften alltid detaljer som måste förbättras i efterhand.
"Där måste jag ge ABB en eloge för efterarbetet. De har varit oerhört lyhörda och gjort de justeringar som behövts göras. ABB i Malmö har kopplat upp sig via nätet och kunnat lösa allt snabbt den vägen", säger Håkan Johansson.

Denna artikel har tidigare publicerats i ABB Kunden nr 2/2012

FAKTA

Arla Foods Götene tillverkar årligen 61 000 ton smör – och blandprodukter (varav ungefär hälften är olika varianter av Bregott). Anläggningens andra enhet tillverkar, lagrar, distribuerar och förädlar ost. Antalet Arla Foods-anställda i Götene är cirka 600.

ABB levererade System 800xA bestående av sex operatörsplatser, tre stycken styrsystem AC 800M med komplett mjukvara för att styra anläggningens matfettsproduktion. ABB stod även för projektledning, utvecklingsarbete, igångkörning och uppföljning. I affären ingick mängdarbete på cirka 300 timmar där Arla Foods stod för kostnaden och lånade ut två personer från sin underhållsavdelning.  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  Leif Johansson från Arla, Magnus Högstedt från ABB och Håkan Johansson, Arla.
  Goda smörgåsar. Arlas projektledare Leif Johansson (till vänster) och Håkan Johansson (till höger). I mitten Magnus Högstedt från ABB.
  seitp202 2d6c4e3e761adb92c12579f0002cd6bf