ABB inleder ny era för elkraftens motorvägar. Ludvika stärker sin position som världens kraftcentrum

2006-11-14 - Världens första testanläggning för ultrahögspänd likström (UHVDC) har invigts.

ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, invigde idag världens första anläggning för att testa tekniken för energieffektiva motorvägar för elkraft.

Anläggningen i Ludvika kommer att medge långtidstest av likström (DC) vid 800 kilovolt (kV), vilket markerar ännu en första plats för ABB som utvecklade högspänd likström (HVDC) för mer än 50 år sedan. Den senaste spänningsökningen inom HVDC skedde för 20 år sedan när ABB byggde kraftöverföringslinjer för den brasilianska Itaipu-dammen.

Vid invigningen talade Lena Treschow Torell, vd Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Sten Jakobsson, vd ABB Sverige och Dan Wikström, vd STRI. Värd för invigningen var Per Haugland.

”Över hela världen finns ett växande behov av att överföra stora mängder elkraft över allt längre sträckor, vilket beror på att genereringen ofta sker långt från konsumenterna. Att höja spänningen på överföringen ger betydande fördelar för den totala miljön i form av lägre förluster och smalare ledningsgator,” säger Per Haugland, chef för division ABB Power Systems i Sverige och tillika globalt ansvarig inom ABB för HVDC-verksamheten.

Den nya tekniken kommer att göra det genomförbart att producera el i avlägsna regioner i Kina, Indien, Brasilien och Afrika där omfattande vattenkraftsresurser finns outnyttjade. En ultrahögspänd likströmslänk på 2 000 kilometer är 30 procent billigare och förlorar 30 procent mindre elektricitet än 500 kV DC eller 800 kV AC-teknik.

Kina och Indien blir i huvudsak de främsta användarna av den nya tekniken. Indien planerar att bygga fem ultrahögspänningslinjer (DC) under de närmaste tio åren, var och en med en kapacitet på 6 000 megawatt (MW). Kina planerar en linje varje år under nästa decennium, var och en med en kapacitet på 5 000 MW till 6 400 MW.

Det finns också planer på att installera 800 kV UHVDC i södra Afrika och i Brasilien.

Testanläggningen utgör ABB:s tredje historiska milstolpe i utvecklingen av högspänd likströmsteknik. Dessa är:

1954: ABB levererar världens första kommersiella HVDC-installation – en länk mellan Gotland och svenska fastlandet
1997: ABB introducerar HVDC Light®, en överföringsteknik med unika fördelar genom fullständig reaktiv och aktiv kraftkontroll
2006: ABB inviger anläggningen för att testa 800kV UHVDC.

I Ludvika utvecklar ABB produkter och system för kraftöverföring som effektiviserar elnät över hela världen. Ingen annanstans i världen finns så mycket kompetens inom kraftområdet samlat på ett ställe.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 105 000 medarbetare.


För mer information kontakta:
ABB Sverige
Christine Gunnarsson, presschef
Phone: +46 21-32 32 32
press@se.abb.com

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  Väggenomföring. Ett av huvudsyftena med projektet var att utveckla en genomföring för 800 kV. En prototyp har tillverkats och typprovats. Bilden visar en väggenomföring vid provning på STRI.
  Väggenomföring. Ett av huvudsyftena med projektet var att utveckla en genomföring för 800 kV. En prototyp har tillverkats och typprovats. Bilden visar en väggenomföring vid provning på STRI.
  seitp222 1874d47a84cff9e5c12572260024fe67