Smart automation i faluröd förpackning

Bakom den faluröda fasaden döljer sig mängder av ny teknik för ett bekvämare och tryggare boende. Här kombineras lantlig charm med moderna elinstallationer.

Jörgen Holmgren och Maria Bergenlid är de första nybyggarna i byn Koppartorp på många, många år. Lagom till julen 2013 var det inflyttning i den egenritade trävillan några mil söder om Nyköping.
"Vår elinstallatör rekommenderade en funktionell och flexibel KNX-installation när vi nu byggde nytt. Kostnaderna blev rimliga och både Maria och jag är mycket nöjda med resultatet", säger Jörgen.

Centralt i villan ligger ett stort allrum med fyra meters takhöjd och en öppen kökslösning. Här kan Jörgen och Maria välja att ljussätta sitt boende allt efter behoven.
"Jag gillar inte starkt ljus på morgonen. Därför har vi ställt in en ”mysbelysning” när vi går upp. Allt ljus är softat. Vi har också en speciell ”laga mat”-belysning och ett läge för städning. Då tänds alla ljus i hela huset", säger Maria.

KNX-systemet har många inställningsmöjligheter. ”Laga mat”-belysning är en variant.


Ett knapptryck ger favoritläge
En av grundfunktionerna i systemet är ”Välkommen hem”-knappen vid entrén. Med ett tryck tänds hela huset upp till ett favoritläge, samma sak sker när de slår av larmet. När det är dags att lämna huset finns en knapp som ser till att villan går in i ett ”stand by”-läge och all el stängs av.

”Stand by”-funktionen kopplas även in om larmet slås på.
"Det är bekvämt. Man behöver aldrig fundera på om vi stängde av kaffebryggaren eller drog ur strykjärnssladden. Efter en timme kopplas även vattenpumpen bort", säger Jörgen som hoppas kunna spara några kilowattimmar på köpet.

Paret har även planer på att bygga ut systemet.
"Det ska exempelvis gå att styra allt, hela huset, från mobilen. Men det har vi inte provat än", tillägger Maria.

Snart en villastandard
För några år sedan var KNX ett system som de flesta förknippade med stora lyxvillor. Idag är situationen helt annorlunda. Priserna på produkterna har sjunkit samtidigt som kunskapen hos installatörerna har ökat.
"Det är möjligt för en vanlig villaägare att få ett system som inkluderar mängder av kundvänliga funktioner till rimliga kostnader. Med KNX kan man integrera allt från el och värme till larm och solskydd", säger Lennart Johansson, säljare vid ABB i Nyköping.

Han tror att fastighetsautomation, modell KNX, snart blir standard i alla nybyggda villor.
"Den ökar komforten, säkerheten och energieffektiviteten. KNX-tekniken är definitivt här för att stanna"

Läs hela artikeln i ABB Kunden nr 2/2014

Faktaruta:
I leveransen till KNX-villan i Koppartorp ingår följande produkter från ABB:
Nätaggregat, 640 mA, MDRC
USB-gränssnitt, MDRC
Kontaktskanningsenhet för binära indata,
MDRC
Brytaktor, 10 AX, MDRC
Universaldimmer, MDRC
Busskopplare, FM
Knappinsatser KNX, FM
Strömställare, 4/8 kanaler, färgkodade
Ramar till strömställare
Installationssystemet följer helt specifikationen för KNX som är en öppen standard för fastighetsautomation.
Läs mer på www.abb.se/knx

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  Maria Bergenlid och Jörgen Holmgren har installerat ABB:s KNX-system i den nybyggda villan
  "Vi är mycket nöjda med resultatet!" Maria Bergenlid och Jörgen Holmgren har installerat ABB:s KNX-system i den nybyggda villan några mil utanför Nyköping.
  seitp202 1362248e5d01fff4c1257ceb002f6a75