Nya styrsystem kräver mer kompetens

Dagens styrsystem kräver mer IT-kunskaper. Därför växer efterfrågan på utbildningar. ABB University erbjuder en mängd kursalternativ.

Johan Hultin arbetar skift som automationstekniker vid ett av LKAB:s fyra kulsinterverk i Kiruna. Han tycker att styrsystemskursen från ABB University har varit en nyttig repetition.
"Jag har gått kursen förut, men det är bra att göra kunskapsövningarna med moment som inte är så vanliga i vardagen. Vi hinner glömma mellan varven", säger han.

LKAB har flera styrsystemsleverantörer, berättar Lars Gunnar Stålnacke som har hand om och beställer elautomationsutbildningarna på LKAB.
"Vi har helt klart ett löpande behov, både för repetition och när det kommer nytt folk", säger han.ABB University arrangerar kurserna som leds av erfarne Bo Krispinsson, en av ABB:s tre fasta lärare på styrsystem.
"LKAB har haft ABB:s styrsystem i mer än tio år och då behövs repetitionsutbildningar med fördjupningar. Teori och praktik blandas med moment för underhåll och felsökning via ABB:s styrsystem, till exempel att signalfölja i koden och kontrollera hårdvaran, det vill säga så att I/O fungerar mot CPU."

Målet är att ha minst 50 procent praktiska övningar för att kunskaperna ska sätta sig, förklarar Bo Krispinsson. Han får medhåll av Johan Hultin - praktiska kunskaper i själva styrsystemet behövs.
"Felsökningen var ett nytt moment som var nyttigt. I/O är kopplat till objekt på datorskärmen. Det ger större förståelse för mjukvaran. De flesta inser att det idag är svårare att sköta jobbet utan att kunna mjukvaran", säger han. Bo Krispinsson menar att IT-kunskaperna i viss mån är en generationsfråga.

Åke Stenudd, chef på ABB University, berättar att de flesta av kunderna återfinns inom process- och tillverkningsindustrin. Det handlar om operatörs- och underhållskurser, men också om kurser inom bland annat robot- och drivsystem.
"Mer än tidigare är vi ute hos kunderna, särskilt när det gäller operatörer och underhåll. Efterfrågan på repetition med fördjupningar ökar", säger Åke Stenudd.

Artikeln är tidigare publicerad i ABB Kunden nr 2/2014

Fakta

ABB University har lång erfarenhet av att utbilda olika yrkesgrupper som använder sig av ABB:s produkter och system. Utbildningarna vänder sig till operatörer, underhålls- och servicepersonal, automationsingenjörer och programmerare. Utbudet kan anpassas efter målgrupp.

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seitp202 0a33214be5180691c1257cc8002db71e