Tåliga skåp med termoplast

Väder och vind, saltvatten, klotter och pinkande hundar – det är mycket som tär på kabelskåpen. Lösningen kan vara en hinna av termoplast. Trelleborgs kommun och ABB ligger bakom idén.

Kabelskåp, eller elskåp, eller fördelningsskåp, kan ses överallt. I villa och industriområden, i storstad och i byar. De är impopulära, men viktiga. Från kabelskåpen går elserviskablarna ut till abonnenterna. Skåpen varierar i storlek, men de vanligaste är 1,5 meter höga. De är tillverkade i stålplåt och förzinkade för att stå emot det mesta i väderväg, men påfrestningarna är stora.
"Speciellt för kommuner som Trelleborg som ligger vid havet", säger Jan Mårtensson. "Jag vet att till exempel Göteborg har samma problem. Vind och saltvatten tär på skåpen, liksom urinen från pinkande hundar. Till slut börjar de rosta."

Det började med att Jan Mårtensson fick ett besök.
"En kille från företaget Korroterm ville sälja sin produkt till oss", berättar han. "Det handlade om skydd för belysningsstolpar. Genom att termoplasta in stolparna skulle man kunna skydda dem mot yttre påverkan."

Det var då tanken slog honom.
"Jag frågade om man skulle kunna termoplasta in kabelskåp också. Han drog på det lite, men förklarade sedan att det borde gå."

Jan Mårtensson från Trelleborgs kommun och Christer Feleki, ABB.Skåpen i Trelleborgs hamn är ovanligt utsatta för väder och vind. Med termoplast ökar livslängden. Det menar Jan Mårtensson (till vänster) från Trelleborgs kommuns tekniska förvaltning och Christer Feleki, ABB.


Trelleborgs kommun och ABB-enheten Cewe-Control har gamla förbindelser.
"Vi har köpt kabelskåp därifrån åtminstone sedan slutet av 1940-talet", säger Jan Mårtensson. "I dag har vi ungefär 1700 skåp i kommunen." Därför var det naturligt för honom att ta kontakt med ABB.

Skåpet placerades på värsta tänkbara läge, ute på en pir i hamnen där vind och saltvatten är ständigt närvarande.

Utvärderat efter tre år
Nu har det gått tre år. Skåpet ser ut likadant som alla andra – det är bara när man kommer riktigt nära som man ser den tunna hinnan som utgörs av termoplasten.

Trelleborgs kommun har beställt fler skåp, liksom Göteborgs kommun.
"Men vi pratar fortfarande om provexemplar", säger Christer Feleki. "Vi utvärderar fortlöpande vad som händer med dem. Visst kan man prova hur saker och ting fungerar i ett laboratorium, men i slutänden måste man ändå undersöka vad som händer i verkligheten."

Materialet termoplast har funnits i över 50 år, berättar Bernt Karlsson, vd på Korroterm:
"Termoplast har tre styrkor – det ger bra rostskydd, till och med bättre än rostfritt stål, bra elisolering och är resistent mot aggressiva kemikalier. Det är perfekt att använda i tuffa miljöer."

Denna artikel har tidigare publicerats i ABB Kunden nr 1/2012

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seitp202 096d9dec26cac69fc12579ea00404cb7