ABB tecknar kontrakt värda 230 MUSD med Statoil

2002-06-26 – ABB har tecknat kontrakt värda 230 MUSD på att leverera kraftöverföringssystem och på att konstruera, bygga och installera en kompressormodul för Statoils gasplattform Troll A i Nordsjön. Kontraktet är uppdelat i två delar, 70 MUSD för att installera ett havsbaserat kraftöverföringssystem och 160 MUSD för att konstruera, bygga och installera en kompressor modul på Troll A i nordsjön.

Norges första HVDC-system till havs

”Våra kunder är allt mera intresserade av miljövänliga tekniker,” säger Gorm Gundersen, vice vd och ansvarig för ABB:s division Oil, Gas and Petrochemicals. ”Detta paket, vilket kombinerar världens första HVDC-system till havs med en ny kompressormodul, möter denna efterfrågan samtidigt som kostnader minskas och effektiviteten ökas.”

Kontrakten är en del av Statoils långsiktiga program för att öka kompressionskapaciteten på gasplattformen Troll A. ABB:s nya system HVDC Light kommer att eliminera utsläpp från plattformen och den sammankopplade anläggningen i land. Installationen av den nya kompressormodulen är nödvändig för att upprätthålla trycket för gasexport och den dagliga produktionskapaciteten på Troll A. Kompressormodulen kommer att öka den dagliga processkapaciteten på Troll A från 85 miljoner kubikmeter till mer än 100 miljoner kubikmeter. Ytterligare kompressorer kommer i framtiden att krävas, när trycket i källan minskar ytterligare.

Jämfört med konventionella system spar HVDC Light vikt och utrymme på plattformen. Två Motorformer på 40 megawatt kommer att driva kompressorer på plattformen, med tillhörande utrustning och kommer att drivas av el som överförs från land. Denna konfiguration säkrar att det inte kommer ut miljöskadliga utsläpp från plattformen eller från den landbaserade gasbehandlingsanläggningen på Kollsnes, norr om Bergen.

Enligt kontraktet inkluderar arbetet konstruktion, inköp, byggnation och installation till havs av den 4000 ton tunga modulen. Arbetet börjar omedelbart och ska vara slutfört i oktober 2005 när säsongen för installationer till havs upphör.

I maj 2002 tecknade ABB ett kontrakt värt 330 MUSD med Statoil för underhåll och modifiering av sex olje- och gasplattformar på Nordsjön, liksom processanläggningen Kollsnes på land.

ABB (www.abb.com) är världsledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i mer än 100 länder och har ungefär 152 000 medarbetare runt om i världen.

Senast uppdaterad 2002-06-26
  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 f63f1ee5d0910213c1256be400419e94