ABB tar en order på 40 miljoner US-dollar för att stärka kraftförsörjningen i Rumänien

2004-03-19 - En ny transformatorstation kommer att garantera tillförlitlig elkraft i nordöstra regionen. Västerås och Ludvika levererar merparten av utrustningen.

ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, meddelade idag att man har tagit en order på 40 miljoner US-dollar för att restaurera en central länk i det nationella kraftnätet i Rumänien.

Det statsägda nätbolaget Transelectrica S.A. gav ABB kontraktet för att konstruera och bygga 400/220/110 kV-transformarstationen Gutinas, som kommer att ersätta en åldrande transformatorstation och garantera tillförlitlig elförsörjning i den historiska provinsen Moldavien i nordöstra Rumänien.

"ABB:s framgångsrika meriter hos Transelectrica har lett till ännu ett prestigefyllt kontrakt för att stärka det nationella nätet i Rumänien," säger Peter Smits, chef för divisionen Power Technologies. "Rumäniens investeringar i kraftöverföringsnätet och infrastrukturen gör det till en viktig marknad i östra Europa".

Transformatorstationen är en del av 400 kV-ringen i Rumänien och kommer att leverera el och stödja utvecklingen i en av de fattigare delarna av landet.

Enligt kontraktsvillkoren ska ABB konstruera, tillverka, testa, montera och ta i drift transformator-stationen. ABB:s toppmoderna teknik för transformatorstationer förbättrar tillgängligheten och minskar underhållet medan den kompakta designen gör att transformatorstationen tar mycket mindre plats.

Den största delen av utrustningen i den nya transformatorstationen, bland annat krafttransformatorer, högspänningsapparater och kontrollsystem tillverkas hos ABB i Ludvika och Västerås.

ABB har tagit fyra stora kraftöverföringskontrakt i Rumänien under de senaste tre åren, vart och ett avsett att uppgradera Rumäniens kraftnät. Det senaste var ett kontrakt på 37 miljoner US-dollar år 2002 för att konstruera och bygga en transformatorstation i den södra delen av landet.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 115 000 medarbetare.
Ladda ned bild

Senast uppdaterad 2004-03-22
  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  Fr v Jean Constantinescu (vd för Transelectrica), Iulian Iancu (statssekreterare vid ekonomi och- handelsministeriet), Per Magnusson (ABB Sverige) och Svante Kilander (Sveriges ambassadör i Rumänien).
  Ladda ned bild
  seabb364 e4cf6eacb5a49c73c1256e5c00378a5d