ABB förebygger strömavbrott i Kina

2004-06-09 - Överlämnar rekordkraftlänk från Three Gorges till Guangdong före het sommar

ABB överlämnade i söndags HVDC-kraftlänken mellan Three Gorges och Guangdong till Kinas statsägda nätbolag (State Grid Corporation). Länken kommer att hjälpa till att förhindra strömavbrott genom att överföra kraft från centrala till södra Kina.

"Vi är stolta över att hjälpa Kina med dess ansträngningar att förbättra pålitligheten i kraftförsörjningen", säger Peter Smits, medlem i ABB:s koncernledning och chef för Power Technologies. "High-tech kraftöverföringar som denna är viktiga speciellt i Kina, där efterfrågan på kraft genererad i avlägsna regioner redan är ansträngd på grund av kraftigt ökande förbrukning".

Ny statistik indikerar att 24 provinser i Kina har begränsat sin kraftförsörjning under första kvartalet 2004, två mer än under hela 2003. Ekonomiska obeservatörer säger att stål-, fordons- och kemiföretag bland annat ökar produktionen i Kina vilket riskerar kraftförsörjningen.

Ceremonin för den 940 kilometer långa högspända likströmsöverföringen (HVDC) på över 3 000 MW hölls i Beijing den 6 juni. Länken är ABB:s andra till State Grid Corporation. Den var slutförd 19 månader snabbare än ABB:s kraftlänk mellan Three Gorges och Cjanzhou.

"Det här är ytterligare ett bevis på de konkurrenskraftiga lösningar som kommer från Ludvika - ABB:s centrum för högspänd likström (HVDC)", säger Per Haugland, vd för ABB Power Technologies AB.

ABB säger att kraftlänken mellan Three Gorges - Guangdong är en sann ingenjörsbedrift. Den använder gasisolerade ställverk och den längsta likspänningslinjen (940 km) i sin klass. Den har en överföringskapacitet på 3 000 MW - ett världsrekord för en enskild omformarstation - och byggdes som en del av världes största vattenkraftsanläggning.

ABB i Sverige har förutom ansvarat och konstruerat överföringen också levererat ventiler, kontrollsystem och transformatorer.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 113 000 medarbetare. ABB i Kina (www.abb.com.cn) har mer än 6 500 medarbetare och finns på ungefär 25 ställen.

Senast uppdaterad 2004-06-09
  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 c8a8ed1da1184b53c1256eae004d72c1