ABB i Västerås får 50 nya medarbetare

2001-11-20 ABB har beslutat att koncentrera produktionen av motorer till Västerås och Helsingfors. Det innebär att verksamheten vid motorfabriken i schweiziska Birr läggs ned från och med mitten av år 2002 och det på grund av olönsamhet. På Finnslätten i Västerås räknar man med cirka 50 nya jobb.

Motortillverkningen koncentreras till Sverige och Finland

”Att vi har fått förtroendet att ta över stora delar när våra schweiziska kollegor drar sig ur beror på att vi har en välskött verksamhet i Västerås som har kundernas och ledningens förtroende,” säger Leif Andersson, chef för verksamheten Motors & Machines inom divisionen ABB Automation Technology Products (Automationsprodukter).

Den nya organisationen innebär att Motors & Machines i Västerås kommer att behöva investera 20-30 miljoner kronor inom det närmaste året. Samtidigt skapas cirka 50 nya jobb. En del av de idag 310 medarbetarna på Finnslätten kommer också att få nya eller ändrade arbetsuppgifter.

ABB:s maskinenhet är världsledande inom området högspända växelströmsmotorer och generatorer inom sitt storleksområde. Kunderna finns i hela världen och består av maskinbyggare och slutkunder.

”Omstruktureringen innebär att vi kommer att få ett volymtillskott på över 200 miljoner kronor,” säger enhetschef Kenneth Kullinger. ”Vi kommer att utöka sortimentet med stora induktionsmotorer och med en utvidgning av effektområdet för likströmsmotorer i Västerås.”

”De viktigaste fördelarna med den här nya organisationen är de synergier som uppstår mot marknaden och inom produktionen.”Divisionen ABB Automation Technology Products (Automationsprodukter) tillhandahåller produkter, mjukvara och tjänster för automation och optimering av tillverkningsprocesser samt relaterad affärsverksamhet. Viktiga tekniker inkluderar mätning, styrning, instrumentering, processanalys, drivutrustning, motorer, kraftelektronik, robotar och lågspänningsprodukter; som alla inriktas mot en gemensam arkitektur enligt konceptet Industrial IT för automations- och informationslösningar i realtid genom hela företaget. Dessa tekniker säljs både genom tredjepartskanaler (OEM, systembyggare, distributörer) och genom ABB:s slutkundsdivisioner. Divisionen har globalt ungefär 41 000 medarbetare.

ABB (www.abb.com) är världsledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB har 160 000 medarbetare i mer än 100 länder.

Senast uppdaterad 2001-11-26
  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 b29c8b0352c5f76cc1256b0a004e2861