ABB har som första robotleverantör sålt 100 000 robotar

2002-03-08 -- En milstolpe i industrirobotens historia har passerats i och med att ABB som första robotleverantör säljer den 100.000:e roboten.

”100.000 robotar är en imponerande siffra och vi är mycket stolta att vara först med att nå denna milstolpe,” säger Lars-Gunnar Berggren, globalt ansvarig för ABB:s robotverksamhet. ”Att vi varit så här framgångsrika kan vi tillskriva ett stort antal lojala kunder i hela världen.”

När ABB:s robotverksamhet startade 1974 såldes ca 20 robotar och dessa användes företrädesvis för maskinbetjäning och materialhantering. Idag nästan 30 år senare står dessa båda områden för ca 30 % av robotvolymen, lika mycket som antalet robotar som går till punktsvetsning. Enligt den internationella robotfederationen står svetsning för 50 % av världens alla sålda robotar och där står båg- och punktsvetsning för lika stora andelar.

I mitten av 80-talet förvärvade ABB det norska företaget Trallfa Robot, som utvecklat världens första målningsrobot redan 1969. Idag är ABB ledande inom robotiserad lackering och har sålt 8.000 robotar inom området.

Nyområden och trender
Bilindustrin och dess underleverantörer är fortfarande de största användarna av industrirobotar. Men livsmedelsindustrin och även elektronikindustrin har börjat använda robotbaserad automation för att öka sin produktivitet och för att kunna hantera dagens snabba produktväxlingar utan att förlora dyrbar produktionstid. I och med att det kommit in nya användargrupper för robotar har det blivit allt viktigare att göra robotarna så användaravänliga som möjligt. Därför satsar ABB kraftfullt på att utveckla mjukvaruprodukter som gör robotarna enkla att programmera och använda.

Av de 100.000 robotinstallationer som ABB gjort i världen är naturligtvis några mer spektakulära än andra. Till exempel vägning av guld, hantering av böcker på bibliotek, hantering av champagnflaskor, polering av glas till kikarlinser, mjölkning av kor, hantering av Euromynt, skapa en oljemålning och uppträda på TV. På vår webbsida finns några av dessa installationer beskrivna: www.abb.com/robotics.

  ABB (www.abb.com) är världsledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB har 155 000 medarbetare i mer än 100 länder.

  Senast uppdaterad 2002-03-08
   •   Avbryt
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Weibo
    • Skriv ut
    • e-post
   •   Avbryt
   seabb364 b117cc92801a2cc3c1256b76003a0d4e