ABB får beställning värd 37 MUSD på transformatorstation i Rumänien

2002-05-29 – ABB har fått ett kontrakt värt 37 MUSD (cirka 370 miljoner kronor) i Rumänien på att konstruera och bygga en högspänd transformatorstation för att överföra kraft från Slatina, i södra Rumänien, till konsumenter 25 mil österut i Bukarest och näraliggande Alro, landets största aluminiumsmältverk.

Utrustning för att modernisera central länk i landets kraftnät

Enligt kontraktet, tecknat med statsägda Power Grid Company, Transelectrica S.A., ska ABB ersätta en äldre transformatorstation i Slatina. Projektet leds från ABB i Sverige och utrustningen tillverkas i Ludvika och Västerås. Kontraktet är ett resultat av det avtal som den svenska och rumänska regeringen ingick förra året om samarbete inom energi och miljöområdena, samt av ett gott samarbete mellan ABB och utrikesdepartementet.

Projektets omfång inkluderar all högspänningsutrustning; två stora krafttransformatorer med tillhörande ställverksutrustning samt datoriserad skydds- och styrutrustning. ABB ansvarar också för all elektrisk och mekanisk konstruktion samt för byggarbeten och driftsättning. Projektet planeras vara klart i december 2005.

”Ett viktigt projektkrav är att säkerställa minimala kraftavbrott under byggperioden,” säger Richard Siudek, chef för ABB:s division Utilities. ”ABB kommer att åstadkomma detta genom att stegvis byta ut nuvarande utrustning med mera kompakt utrustning inom nuvarande utrymmen.”

Detta är ABB:s tredje större beställning på transformatorstationer i Rumänien under det sista året. I juli 2001 fick ABB en beställning värd 17 MUSD från Power Grid Company, Transelectrica S.A. på att renovera transformatorstationen Constanta North (400 kV/110 kV). I december 2001 fick ABB en beställning värd 19 MUSD från SC Electrica S.A. på att installera sex transformatorstationer (110/20 KV) för att förstärka distributionsnätet (110 KV) på olika platser runt om i landet.

ABB (www.abb.com) är världsledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB har 152 000 medarbetare i mer än 100 länder.

Senast uppdaterad 2002-05-29
  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 adfa09d50f5c2b2cc1256bc80031a080