ABB tar order värd 390 miljoner US-dollar för kinesisk kraftlänk

2004-06-14 - HVDC-länk till Shanghai är världens största transmissionsorder på flera år

ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, meddelade idag att man undertecknat en order värd 390 miljoner US-dollar för att bygga en viktig kraftlänk från Three Gorges vattenkraftsanläggning i centrala Kina till kuststaden Shanghai. Ordern är världens största krafttransmissionsprojekt på många år.

ABB kommer, tillsammans med kinesiska underleverantörer, att bygga en 1 100 kilometer lång, 3 000 megawatt (MW) länk för högspänd likströmsöverföring (HVDC) på uppdrag av State Grid Corporation i Kina.

"Vår höga kvalitet, energieffektiva teknologi och den korta tid som vi kan leverera projektet på var huvudskälen till att vi vann det här kontraktet," säger Peter Smits, chef för divisionen Power Technologies. "Det är vår tredje större order för stora HVDC-länkar i Kina under de senaste fem åren och det visar tydligt ABB:s viktiga roll i att förstärka Kinas ekonomiska utveckling".

Arbetet kommer att starta omgående. Megaprojektet ska vara slutfört på bara tre år - ett år tidigare än industristandard.

"Länken kommer att stå för tillförlitlig kraft till sex miljoner hushåll och kommer att spela en livsviktig roll för utvecklingen av Kinas kraftnätverk till världens mest avancerade nationella nät", säger Smits.

Ordern inkluderar två HVDC-stationer, 28 krafttransformatorer och sex glättningsreaktorer, ställverk och avancerad kontrollutrustning. Utrustningen kommer framför allt att tillverkas av ABB i Sverige samt även i Schweiz. Utrustning såsom ventiler, en del transformatorer och gasisolerade ställverk kommer även att monteras eller produceras av kinesiska partners.

"Det är tredje länken som vi levererar till Three Georges. Det är glädjande att vi fått förtroendet och det är ett bevis på tidigare framgångsrikt genomförda projektleveranser", säger Per Haugland chef för Power Technologies i Sverige.

I två tidigare kontrakt har ABB levererat 3 000 MW-omriktarstationer för en 890 kilometer lång HVDC-kraftlänk från Three Gorges kraftanläggning till närheten av Shanghai under 2003. Dessutom levererades en 940 kilometer lång HVDC-kraftlänk från samma kraftstation till Guandong-provinsen i södra Kina. Guandong-länken togs i drift i juni 2004 och satte ett antal världsrekord, inklusive den snabbaste sluttiden för ett sådant projekt - bara 31 månader.

HVDC-överföringen har lägre energiförluster och minskar behovet av kraftledningar eftersom den kan överföra två gånger så mycket kraft som en konventionell högspänd överföring.

ABB har varit banbrytare inom HVDC under 50 års tid. HVDC är ett effektivt och kostnadseffektivt sätt att överföra elektricitet över långa distanser till konsumenterna.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 113 000 medarbetare.

För mer information

Media Relations:
ABB Corporate Communications, Zurich
Thomas Schmidt
Tel: +41 43 317 6568
Fax: +41 43 317 6494
media.relations@ch.abb.com

Investor Relations:
Switzerland: Tel. +41 43 317 3804
Sweden: Tel. +46 21 325 719
USA: Tel. +1 203 750 7743
investor.relations@ch.abb.com

Senast uppdaterad 2004-06-14
  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  En av de tidigare levererade HVCD-stationerna till Three Gorges, Lonquan-stationen
  seabb364 8034c4ef5981e761c1256eb30049aeff