Göran Lindahl utsedd till årets vd
av Industry Week

99-11-11

Göran Lindahl, vd och koncernchef för den internationella teknikkoncernen ABB, har utsetts till årets vd av den amerikanska affärstidningen Industry Week.

Göran Lindahl, 54, är den första vd:n utanför USA som får utmärkelsen. Tidigare har Industry Week utnämnt IBMs Lou Gerstner, Dell Computers Michael Dell, General Electrics Jack Welch och Microsofts Bill Gates till årets vd/mest respekterade koncernchef.

Industry Week berömmer Göran Lindahl för de strategiska förändringar han genomfört sedan han blev vd för ABB i början av 1997. Dessa förändringar omfattar förvärvet av Elsag Bailey Process Automation, försäljningen av ABBs 50-procentiga del i Adtranz och bildandet av världens största företag inom kraftgenerering ABB Alstom Power tillsammans med franska ALSTOM.

Andra skäl till utnämningen var Lindahls arbete för att skapa och upprätthålla samordningsvinster i företaget, hans övertygelse om fördelarna med globalisering, ansträngningarna att skapa en mångkulturell företagsfilosofi och större möjligheter för yngre chefer.

Göran Lindahl började sin karriär 1971 på ASEA. 1985 utsågs han till chef för kraftöverföringsdivisionen och 1986 blev han medlem av ASEAs koncernledning. Han utsågs till vice vd i ABB och medlem av företagets nya koncernledning när ABB bildades 1988 genom samgåendet mellan ASEA och schweiziska Brown Boveri. Lindahl var ansvarig för segmentet kraftöverförings- och kraftdistribution och vid olika tillfällen för verksamheten i stillahavsområdet, på indiska halvön, i Mellanöstern och i Nordafrika.

I juli 1999 valdes Lindahl in i styrelsen för amerikanska DuPont. Lindahl har uppdrag i flera internationella organisationer, inklusive vice ordförandeskap i styrelsen för The Prince of Wales Business Leaders Forum. Han är som ende representant från näringslivet medlem av World Commission on Dams. Förutom uppdraget i DuPont är Lindahl medlem i styrelsen för Ericsson.


  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 7d8e308954175e89c12568260046a7ab