Trådlös styrning i bilindustrin

2001-12-19 - I framtiden kommer kabelbrott och slitna genomföringar att vara ett minne blott. Tekniken för att styra robotgripdon trådlöst testas hos Volvo Personvagnar AB, i Olofström.

ABB, Ericsson och Volvo samarbetar om framtidens lösningar för trådlös kommunikation inom verkstadsindustrin.

I början av 2002 utförs en pilotinstallation på en hanteringsrobot vid en punktsvetsstation hos Volvo i Olofström. Syftet är att testa och utvärdera möjligheten att ersätta signalkablarna mellan robotens styrskåp och verktyget med trådlös kommunikation så kallad Bluetooth-teknik. Piloten är en utbyggnad av en ordinarie leverans från ABB i Olofström. För att öka tillgängligheten och kontrollen har också funktioner för diagnostik av verktygets kondition byggts in i applikationen.

”De stora fördelarna att byta traditionell trådbunden kommunikation mot trådlös är lägre installationskostnader och att en betydligt enklare svivel kan användas. Livslängd, tillgänglighet och flexibilitet ökar och underhållskostnaderna minskar”, säger Ove Jösok, Volvos teknikspecialist på styrsystem.

Alla industrirobotar är utrustade med olika typer av verktyg, till exempel gripdon, limpistol och svets. Kraft och överföring av signaler till verktygen skickas via en svivel, en komplex komponent, som kräver underhåll. Översyn av sviveln utförs regelbundet. Detta för att förebygga och minimera störningar i produktionen. ”För oss betyder en ökning av tillgängligheten oerhört mycket”, berättar karosskomponenters chef Anders Granberg.

Fabriken i Olofström är modern och har mer än 500 robotar i produktion. ”I helautomatiska produktionssystem är industriroboten en viktig del”, berättar Ove Jösok. ”Det används ett stort antal signaler i produktionssystemet för att säkra process och produktkvalitet. Dessa signaler är i dag anslutna via signalkablar och olika bussystem. Volvofabriken i Olofström använder cirka 70 000 trådade signaler ( I/O ) och rörliga kablage leder förr eller senare till avbrott”, fortsätter Ove Jösok

”Vi räknar med att pilotinstallationen kommer att visa att Bluetooth-tekniken är användbar i industriella tuffa miljöer och att den trådlösa tekniken kan användas även när tiden är en kritisk faktor”, säger Harry Frank, forskningschef för ABB i Sverige.

”Våra forskare arbetar med att hitta lösningar för trådlös elförsörjning av Bluetooth modulen. Tekniken finns och det ligger inom möjligheternas gräns, men det tar lite tid”.

ABB (www.abb.com) är världsledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB har 160 000 medarbetare i mer än 100 länder.

Volvo Personvagnar AB, Karosskomponenter (www.volvocars.com) är företagets kompetenscenter för formning, fogning och geometrisäkring av karossdetaljer i metalliska material.

Faktaruta Bluetooth teknik
Bluetooth är en teknisk standard för trådlös kommunikation, som introducerats av Ericsson, Nokia, IBM, Intel och Toshiba. Bluetooth baseras på avancerad radioteknik och möjliggör kommunikation över korta avstånd till en låg kostnad mellan mobiltelefoner, mobila datorer eller andra typer av enheter.

Frekvensband: 2,4 GHz
Räckvidd : 10m - 100m
Bandbredd: 1 Mbit/s

BLUETOOTH är ett varumärke, som ägs av Bluetooth SIG Inc, USA.Illustration: 1085 Trådlös styrning i bilindustrin.pdf

Senast uppdaterad 2001-12-19
  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 7c0209162b70ae85c1256b27002cb16a