Kraftlänk i Kina färdigbyggd

2003-01-15 – ABB meddelade idag att man framgångsrikt har färdigställt första polen av HVDC transmission mellan Three Gorges och Changzhou helt i enlighet med kontraktskrav och tidsplan. Med 3000 MW kapacitet kommer den färdiga länken att representera ett världsrekord i överförd effekt, per strömriktare, för en HVDC transmission. HVDC länken Three Gorges - Changzhou skall vara klar att tas i kommersiell drift före 31 maj, 2003.

Three Gorges – Changzhou HVDC transmission färdig att tas i drift

“Det här är en anmärkningsvärd prestation i HVDC teknikens historia, med tanke på projektets tekniska komplexitet. Tester och provkörningar av länken har utförts effektivt med ett aktivt stöd och samarbete från ägaren, China State Power Corporation,” säger Jan Söderström, chef vid ABB:s HVDC enhet i Ludvika.

ABB:s projektledare, Mats Lagerkvist bekräftar det goda samarbetet: ”Vår projektgrupp har haft ett nära samarbete med kinesiska ingenjörer från kund och design institut genom alla faser av projektet. Den kinesiska kunden och vi har hela tiden varit beslutsamma i vår strävan att göra detta till ett projekt av högsta världsklass, färdigställt enligt tidsplan.”

Hela leveransen av projektet innefattar två strömriktarstationer. En av strömriktarstationerna är placerad i Longquan, cirka 50 kilometer från vattenkraftverket Three Gorges, medan den andra ligger i Changzhou, 80 kilometer nordväst om Shanghai. Ingenjörsarbetet, utveckling och design, har utförts i Ludvika, där också huvuddelen av produkterna har tillverkats.

HVDC är en kostnadseffektiv och miljövänlig lösning för elektrisk bulktransmission över långa sträckor. Det är speciellt lämpligt i ett land som Kina där avstånden är stora mellan förbrukare och kraftcentran. Förutom kraftlänken mellan Three Gorges och Changzhou, så bygger ABB, sedan 2001, också en liknade länk mellan Three Gorges och Guangdong. ABB har installerat mer än hälften av alla HVDC-system i världen, inklusive projekt i Nord- och Sydamerika, Afrika, Kina, Indien, Australien och Europa

ABB (www.abb.com) är världsledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB har 146 000 medarbetare i mer än 100 länder.

Senast uppdaterad 2003-01-15
  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 618b122010f6e1b4c1256caf003aad48