ABB får beställning på olje- och gasplattform


2001-09-19 – ABB har fått en beställning tillsammans med holländska Heerema från Esso Exploration Angola Limited, dotterbolag till ExxonMobil Corporation, på att konstruera, bygga och idriftsätta en stigrörsplattform för djuphavsprojektet Kizomba A, som ligger vid djuphavsblock 15 utanför Angolas kust.

Partnerskap för att bygga och installera en djuphavsplattform utanför Angolas kust

”Vi är mycket nöjda med beställningen i västra Afrika, en regionen som är av största betydelse för framtidens utveckling inom olja och gas,” säger Gorm Gundersen, vice vd i ABB och ansvarig för divisionen Olja, gas och petrokemi. ”Utvecklingen i västra Afrika sker i framkant av dagens teknik, erfarenhet och kunnande inom djuphavsområdet. Kontraktet understryker ABB:s expertkunnande, som passar perfekt för de logistiska utmaningarna i västra Afrika.”

Projektet leds från ABB:s kontor i Houston och kommer även att involvera ABB i Afrika, Europa och Asien. Viktig komponenter ska tillverkas i Angola.

Plattformen, som beräknas vara klar under tredje kvartalet 2003, är av TLP-typ (Tension Leg Platform, eller stigrörsplattform), vilket innebär att den förankras med vajrar som spänns till havsbotten. Plattformen, som ska ankras på ett djup av 1250 meter, tillhör nästa generationens koncept med fyra ”ben”, vilket möjliggör för kunderna att bättre anpassa lösningen till lokala förhållanden. Den kan byggas och utrustas på land, installeras i en enhet och ankras på havsbotten med hjälp av ett specialutformat fastsättningssystem.

Skrovet och överdelen ska sammanfogas i Holland och den kompletta enheten transporteras sedan till Angola för slutlig installation.

ABB (www.abb.com) betjänar energisektorn, tillverknings- och processindustrin, samt olje- och gasbranschen. Med 160 000 medarbetare i mer än 100 länder hjälper ABB kunder att öka produktivitet och konkurrenskraft genom ett brett utbud av världsledande kraftprodukter, automationsprodukter och finansiella tjänster, liksom branschspecifika produkter, lösningar och tjänster.


  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 544ccc4e77fe00bec1256ad10030f372