ABB levererar krafttransformatorer på rekordtid för att begränsa konsekvenserna av energikrisen i Brasilien


2001-09-04 – ABB, har levererat två krafttransformatorer för högspänning (765 kV) till den brasilianska energiföretaget Furnas på rekordtid. Tiden mellan order och leverans var endast sex månader, normalt är leveranstiden över ett år för den här typen av komplicerade produkter. De två transformatorerna tillåter extra överföring av 1500 MW elektricitet från Itaipu, världens största vattenkraftverk, till regionen runt São Paulo i Brasilien. Detta är kraft nog för att försörja 3,2 miljoner människor.

Elektricitet för 3.2 miljoner människor i São Paulos region

Brasilien genomgår just nu en allvarlig energikris. Volymen av tillgänglig energi motsvarar inte det snabbt ökande behovet av kraft. Samtidigt har den brasilianska regeringen redan tvingats att sätta gränser för energianvändningen genom lagstiftning. Elektricitet har ransonerats i Brasiliens sedan juni 2001. Den låga produktionskapaciteten från landets kraftverk kan endast ökas i små steg.

I ett försök att motverka hotet av mörkläggning så har de brasilianska kraftbolagen satt sin tillit till robust teknik för kraftöverföring. ”Framför allt är vi stolta över att kunnat hjälpa vår kund så snabbt med den rätta tekniska lösningen,” säger Peter Smits, chef för division Power Technology Products på ABB. ”Varje dag med bristfällig energiförsörjning begränsar industrins produktivitet och inskränker människors livskvalitet, fortsätter han.

”De två krafttransformatorerna är nu en del av transformatorstationen i Tijuco Preto. Varje enhet är optimerad för en nivå på 550 MVA och en spänningsnivå på 765 kV. De stora högspänningstransformatorerna, som väger omkring 280 ton vardera, producerades i ABB:s fabrik i Guarulhos. De är det största transformatorerna som någonsin tillverkats av ABB i Brasilien.

Arbetslaget bestående av 35 ingenjörer och montörer, jobbade dygnet runt i nära sex månader. ”Under den här tiden hade våra brasilianska kollegor möjligheten att ta hjälp av det breda expertkunnande som finns i vårat världsomspännande teknik och produktionsnätverk,” säger Joakim Olsson, som är ansvarig för krafttransformatorer på ABB: ”Den ovanligt korta produktionstiden var möjlig tack vare effektiv planering och processflöde samt det goda samarbetet med kunden.

”ABB är en ledande leverantör av kraftprodukter, automationsprodukter och finansiella tjänster samt branschspecifika produkter, lösningar och tjänster – till energisektorn, tillverknings- och processindustrin. Koncernen har 160 000 medarbetare i mer än 100 länder.

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 4b53a5a132ae7de4c1256abd00269a1f