Världsrekordförsöket med e=motion
ställs in

2005-05-09 – Försöket att spränga världsrekordet i hastighet på land för elbilar med den ABB-sponsrade bilen e=motion har getts upp för den här gången.

e-motion-teamet har ännu inte meddelat om de i framtiden kommer att försöka slå rekordet.

Efter en framgångsrik testkörning på en isolerad väg utanför Wendover, Nevada, den 4 maj uppstod tekniska problem i bilens elektronik, vilket ledde till startproblem. En noggrann undersökning för att finna det exakta felet kommer att göras när e=motion återvänder till Storbritannien.

”Det har varit en av de svåraste veckor som vi har haft”, säger konstruktören Colin Fallows. Han tillägger att nästa steg är att få bilen tillbaka till fabriken för att se exakt vad som gick fel.

e=motion-föraren Mark Newby säger: ”Att komma så nära och ändå vara så långt ifrån är naturligtvis frustrerande för oss alla”. Newby säger att e=motion-teamet har arbetat för fullt med det här försöket i månader. Trots bakslaget finns det i hans värld inget tvivel om att bilen en dag både kan och kommer att göra det som konstruktörerna säger att den kan göra.

Den 10 meter långa, senapsfärgade e=motion-bilen är utrustad med ABB:s drivsystem och motorer och ABB är även huvudsponsor. Bilen försökte under Kristi himmelfärdshelgen slå det nuvarande officiella FIA- (Fédération Internationale d´Automobile) hastighetsrekordet för elbilar på land som är 394 km/timmen och bli den första elbilen någonsin att bryta barriären 483 km/timme enligt FIA:s regler.

”Projekt som det här är en direkt avspegling av vår pionjäranda”, säger Steve Ruddell, chef för ABB:s styrsystem och motorer i Storbritannien. ”Vinna eller förlora, det är spännande för oss att vara involverade med människor som Colin och Mark som är driftiga att pressa fram ny teknologi”.

Läs mer på www.abb.com/e=motion.


Spännande världsrekordförsök
2005-05-03 - En ABB-utrustad elbil, kallad e-motion, kommer torsdag den 5 maj att försöka slå nytt världsrekord i hastighet i Nevada, USA. Bilen är utrustad med ABB:s drivsystem och motorer. ABB är även huvudsponsor för den 10 meter långa, senapsfärgade bilen. Man ska försöka slå det officiella FIA-rekordet (Fédération Internationale d´Automobile) på 245 mph (394 km/timme) för elbilar.

"Vi hoppas att bli den första el-bilen någonsin som spränger rekordet på 300 mph (483 km/timme)", säger föraren av bilen, Mark Newby. För att kvalificera sig för ett hastighetsrekord på land enligt FIA:s regler måste bilen prestera två lopp som är bättre än 252 mph (405 km/timme) över distansen en kilometer.

Om väderförhållandena inte är bra den 5 maj eller om hastighetsrekordet misslyckas kommer man att göra ett nytt försök den 6 maj.

e-motion-bilen har redan gjort imponerande acceleration under tester i Storbritannien, där man lätt nått 146 mph (237 km/tim) över 914 meter och därmed sprängt det inofficiella rekordet i Storbritannien på 139 mph (224 km/timme) för elbilar.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 102 000 medarbetare.


För mer information kontakta:

Pressavdelningen
ABB Sverige
Tel: 021-32 32 32
Fax: 021-18 69 57
press@se.abb.com

Senast uppdaterad 2005-11-30
  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 26ec27d3d569f17dc1256ff6004e3758