ABB kartlägger outforskat område med konfiguration av högspänningsbrytare On-Line

2001-11-05 – I planering och färdigställande av infrastruktur projekt spelar hastighet en mer avgörande roll än någonsin. Att konfigurera högspänningsbrytare via Internet kan till exempel snabba upp planeringsprocessen dramatiskt. ABB, den globala kraft- och teknologikoncernen, har kunnat avsluta ett projekt i Norge och Kanada, som demonstrerar hur informationsteknologi (IT) ändrar ingenjörens sätt att arbete i energiverk och industrier. Konfiguratorn presenteras virtuellt i 3D och streaming video på adressen www.abb.com (se “compact solutions” under “search this site”).

Kunder i Norge och Canada finns bland pionjärerna.

I slutet av augusti 2001, startade den kanadensiska ENMAX Power Corporation verksamheten i ett nytt ställverk för att möta de ökande energibehovet från området kring Calgary. Företaget valde den nya tekniska lösningen från ABB: brytarmodulen “Compact” för högspänning. Under invigningsceremonin kommenterade, Sneh Seetal, talesman för ENMAX, det man åstadkommit: “ENMAX Power är den första kommunala energibolaget i Kanada att använda denna mer effektiva, förnämliga brytarteknologi på ett av sina ställverk.”

Ungefär samtidigt beställde Hydro Aluminium Sunndalsöra, en av Europas största aluminiumverk i Norge, 24 stycken “Compact” brytarmoduler av ABB. Dessa enheter kommer att säkra kraftförsörjningen åt Hydros produktionsanläggning som expanderar. Företaget bestämde sig för att utrusta en komplett 132 kilovolts brytarstation med Compact i februari 2001. Endast fem månader senare var modulerna verksamma.

Snabbhet var en nyckelfaktor i planering och utförande av dessa projekt, nödvändiga för produktionen. Realtidsapplikationer på Internet gjorde detta möjligt: de båda fabrikerna planerades med hjälp av ABB:s konfigurator on-line. För Peter Smits, är detta framtidens sätt att arbeta för ingenjörer med kraftöverförings produkter. I ABB’s verkställande ledning är Smits chef för division Kraftprodukter. Han är också övertygad att på detta kommer att förändra sättet att göra marknadens affärer på: “Vi kommer att se drastiska förkortningar av affärsprocesserna—från månader till veckor och från veckor till dagar.”

On-line verktyg som “Compact Configurator” avgör takten. Denna applikation tillåter kunder att konfigurera högspänningsbrytare antingen på ett på förväg definierat sätt eller helt från grunden. I nära samarbete med kunden väljs de rätta parametrarna och en komplett lösning för högspänningsbrytare kan sättas ihop direkt på dataskärmen i realtid. Allt planeringsunderlag matas in via Internet. Konfiguratorn beräknar också vilken yta som krävs för ställverket samt jämför verkningsgrad med en traditionell anläggningen

Josef A. Dürr, världsansvarig för ABB:s affärsområde för högspänningsteknik, beskriver fördelarna: Med den här typen av interaktiv konfiguration så är det möjligt att växla alternativ på ett ögonblick. Tillsammans med våra kunder kan vi utveckla den optimala lösningen för behovet.” Flexibilitet och snabbhet var avgörande faktorer för ENMAX i Kanada and Hydro Aluminium i Norge, säger Dürr.

I Compact modulen kombineras flera baskomponenter i en brytare: strömbrytare, mättransformator, avledare och skensystem i en typtestad modul. Den brytande funktionen är underhållsfri och integreras antingen i en motordriven utdragbar truckbrytare eller i en frånskiljande brytare. De kan användas upp till en spänningsnivå på 550 kV. Den integrerade Compact modulen fyller samma funktion som traditionella högspänningsaläggningar vilka har konstruerats med ett stort antal individuella komponenter. Filosofin “plug and play” förkortar tiden för byggandet av ställverket därför att moduler kräver mindre material och utrymme och kan därför installeras snabbare och enklare.

Genom att erbjuda kraftprodukter i form av moduler är ABB banbrytande. Dessa produkter— enkla att konfigurera och snabba att installera—kräver en kraftig investering i forskning och utveckling. Från första början, måste kvalitet och tillförlitlighet vara en väsentlig del av vilken uppfinnings som helst. I området för högspänningsbrytare producerar ABB innovationer med imponerande fart: 75 procent av företaget affärsvolym är baserad på produkter som är utvecklade mindre än fem år tillbaka.
+++
ABB (www.abb.com) är världsledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB har 160 000 medarbetare i mer än 100 länder.

Senast uppdaterad 2001-11-26
  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 22467776b6111582c1256b10002be504