ABB tar marina kontrakt värda 110 miljoner US-dollar

2004-03-17 - Elektriskt framdrivningssystem gynnar ny skeppsbyggnadsverksamhet

ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, meddelade idag att man har tecknat kontrakt värda cirka 110 miljoner US-dollar för att förse totalt nio fartyg med Azipod-systemet för drivning, elkraft, elförsörjning och automation. Fartygen ska byggas för Norwegian Cruise Line, Royal Caribbean Cruises, det ryska joint-venture-företaget CJSV Sevmorneftegaz och det franska rederiet Groupe Bourbon.

ABB sa att kontrakten, för att leverera system till tre nya lyxkryssare, två isbrytare och fyra olje- och gasplattformar, ger glädjande signaler om att man åter satsar på den globala skeppsbyggnadsindustrin och företaget är mycket väl förberett för att leverera en ny konstruktion.

"Som marknadsledare inom sjöfartsindustrin har vi fortsatt att investera i tekniska innovationer i detta viktiga marknadssegment i väntan på avancerade projekt som det här", säger Dinesh Paliwal, chef för divisionen Automation Technologies. "Ständig utveckling av Azipod-systemet och våra andra marina lösningar garanterar vår teknologi som ligger i framkanten vad gäller säkerhet och effektiviteten är inbyggd i konstruktionen, vilket hjälper våra kunder att förbättra kvaliteten och driftsäkerheten i sina fartyg".

ABB:s patenterade Azipod-system är en elektrisk framdrivningsenhet som sitter på utsidan av fartyget och kan svänga 360 grader. Den erbjuder överlägsen manöverbarhet och märkbar minskning av bränslekonsumtionen, störningar och vibrationer och frigör lastutrymme.

Kvaerner Masa-Yards of Turku i Finland kommer att bygga den största lyxkryssaren till sjöss klassat för nästan 160 000 bruttoton och upp till 3 600 passagerare, för Royal Caribbean Cruises. Meyer Werft o Papenburg, Tyskland kommer att bygga två 93 000 bruttoton klassade kryssningsfartyg med en kapacitet på 2 400 hytter under däck i varje fartyg för Norwegian Cruise Line. Norska rederiet Havyard Leirvi kommer att bygga de två isbrytarna för CJSV Sevmorneftegaz. Kinas Zhejiang Shipbuilding kommer att bygga de fyra plattformarna för Groupe Bourbon. De olika fartygen kommer att vara klara under 2005 och 2006.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 115 000 medarbetare.

Bilder på Azipod kan laddas ner från www.abb.com/news

Senast uppdaterad 2004-03-17
  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 137a080384e03494c1256e5a00416e7a