ABB får beställning, värd 165 MSEK, för effektivisering av elförsörjningen i Oman


2001-03-08 -- ABB har fått en beställning på en ny driftcentral från det statsägda kraftbolaget i sultanatet Oman (Ministry of Electricity and Water, MEW). Kontraktet är värt cirka 165 miljoner kronor.

Den nya driftcentralen skall fungera som central kontrollstation för samtliga kraftstationer och transformatorstationer i norra sultanatet, inklusive de som kommer att byggas inom de närmaste fyra, fem åren. Detta möjliggör effektivare övervakning av kraftnätet, bidrar till att kraftnätet utnyttjas effektivare och minimerar avbrott i elförsörjningen. Beställningen är också en viktig förutsättning för avregleringen av kraftmarknaden i Oman.

Driftcentralen baseras på ett energistyrsystem enligt ABB:s koncept Industriell IT. ABB har ett helhetsåtagande som omfattar ett nytt kontrollrum, nya datorsystem samt ett kommunikationssystem för överföring av såväl data som tal.

”Elmarknaden avregleras på allt fler håll i världen. Utvecklingen går snabbt och kundkraven förändras ofta under projektens gång. En framgångsfaktor för ABB är att vi har en stor installerad bas och att vi genom den kan erbjuda kostnadseffektiva individuella kundlösningar baserade på standardprodukter,” säger Stefan Stockhaus, vd för ABB Automation Systems. ”För detta affärstillfälle toppar vi med det senaste inom Industriell IT och en lösning för ständig uppgradering av systemet genom supportavtal till senaste teknik och funktion. Det innebär att framtida utbyten av systemet elimineras.”

MEW har ansvar för kraftproduktion samt kraftöverföring och distribution av elektricitet i hela landet. Anläggningen ska tas i drift i början av 2003.

ABB hjälper kraftindustrin automatisera och övervaka sin elkraftförsörjning för högsta tänkbara tillgänglighet och minimal miljöpåverkan. Produktiviteten och kvaliteten i anläggningar förbättras kostnadseffektivt med helhetslösningar baserade på kunskap om kundens processer.

  •   Avbryt
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Skriv ut
   • e-post
  •   Avbryt
  seabb364 040b1239431a25bec1256a0900425fef